Monitoren van HVAC installaties


Bewaking op afstand voor HVAC service en onderhoudstechnici:

 1. Veelvoorkomende fouten op afstand diagnosticeren
 2. Lagere overhead, verhoogde efficiëntie
 3. Monitoring van de luchtbehandelingsunits
 4. Monitoring van koelwaterkoelsysteem


Meer dan 30 jaar ervaring in monitoring oplossingen

AKCP is wereldleider op het gebied van andere remote monitoring oplossingen. De Wireless Tunnel™ radio heeft een uitstekende penetratie in gebouwen en door obstakels waarmee ook grote afstanden (tot 5 km) overbrugt kan worden.

De door MCB techniek aangeboden HVAC monitoring oplossing is geschikt voor alle soorten commerciële luchtbehandeling en koelsystemen voor gekoeld water.  


Monitoring van de luchtbehandelingseenheid

De efficiëntie van luchtbehandelingseenheden (AHU) heeft een grote impact op het energieverbruik van gebouwen. Deze luchtbehandelingssystemen zijn verantwoordelijk voor de beheersing van de temperatuur, vochtigheid, filtratie en gebouwdruk.

 


Met een monitoring systeem wordt controle uitgevoerd op bijvoorbeeld de temperatuur van de retourlucht, de buitenlucht, de gemengde lucht en de aanvoer- en afvoerleidingen. Een basis AHU-bewakingssysteem analyseert de thermische prestaties. Indien een meer gedetailleerd overzicht van bijvoorbeeld statische druk, luchtstroom, ventilator en compressor kW gewenst is dan kunnen daarvoor ook geschikte sensoren in het systeem opgenomen worden.


Air Handling Unit Monitoring met draadloze tunnel™ sensoren.

Differentiële luchtdruksensor geïnstalleerd op het luchtbehandelingsunit. Wanneer de druk daling over het filter is hoge filters zijn vuil en onderhoud nodig. Sensoren zijn draadloos met een batterijduur van 10 jaar.

Draadloze pijpdruksensoren bewaken de water- of gasdruk en -temperatuur op de in- en afvoerleidingen van de AHU.

In koelwaterkoelsystemen is voldoende water in de koeltoren essentieel. Met draadloze tankdieptedruksensoren kunt u eenvoudig controleren of voldoende water aanwezig is en wordt u gewaarschuwd op het moment dat het waterniveau onder het vereiste niveaus zakt.

Flowsensoren kunnen worden geïnstalleerd om te controleren op waterverlies, waardoor de instroom en uitstroom gelijk zijn.


Diagnose van veelvoorkomende fouten

Met het monitoringsysteem voor de luchtbehandelingsunit kunt u storingen op afstand diagnosticeren. Veel voorkomende problemen kunnen op dit manier al vroegtijdig geïdentificeerd worden:

 • Korte cycli van een Compressor
 • Oververhitting van een compressor
 • Over- of onderdruk in het systeem
 • Vuile luchtfilters

Monitoring van luchtbehandelingssystemen omvat ook de controle van de systemen. Het gebruik van VFD’s die de compressormotor aansturen kunnen tot efficiëntieverbetering leiden en hierdoor de bedrijfskosten verlagen. Door gebruik te maken van een VFD om de motorsnelheid te variëren, kan de hydraulische energie die door de koeler wordt opgewekt beter afgestemd worden op de vraag. Dit vermindert niet alleen het elektrische energieverbruik, maar kan ook zorgen voor een nauwkeurigere controle van de temperatuur van het koelwater.

AKCP kan via een RS485 interface communiceren met VFD's en hun snelheid regelen op basis van informatie ontvangen van onze draadloze sensoren.


Waarom een VFD (Variabele Frequentie Aandrijving) gebruiken?

Het gebruik van de compressor op een lagere snelheid vermindert het onderhoud doordat hierdoor minder slijtage ontstaat aan zowel de motor als de compressor. Bovendien zal de VFD het mogelijk maken om de motorsnelheid afhankelijk van de vraag te variëren waardoor het eenvoudiger wordt om op wijzigende vraag te reageren.

 • Verleng de levensduur van de apparatuur en beperk onderhoud
 • Soft starten waardoor de aanloopstroom verlaagd wordt.
 • verbeterde temperatuurregeling voor HVAC-systemen
E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn